Telekonverter


En telekonverter er et mellemstykke, der passer imellem objektivet og kamerahuset for at forstørre billedet og er ideelt til naturfotografering.I praksis har en telekonverter nogle få ulemper, som f.eks. at man går ned i blænde og ikke lukker nok lys ind igennem objektivet, eller at telekonverteren ikke understøtter kamerahusets fokussystem, f.eks. ikke kan gå ned til -5 EV/AF. I dette tilfælde vil der kun være manuelt fokus. Men i de fleste nye kameraer, som f.eks. spejlløse kameraer fra kameraproducenter som Canon, Nikon, Sony Olympus, Panasonic, og Fujifilm vil næste alle telekonvertere fungere med autofokus. Vær opmærksom på, at det er sjældent, at autofokus virker med et DSLRkamera. Dette skyldes, at det ikke kan gå så langt ned i EV/AF i autofokussystemet.

 

De tre typer telekonverter

1.4x telekonverteren er den mest almindelige: Den øger forstørrelsen og giver en større blændeåbning.

2x telekonverteren er populær, fordi den fordobler brændvidden, selvom billedkvaliteten muligvis ikke er så god.

Nogle producenter, såsom Canon og Nikon, producerer mellemliggende 1,7x telekonverteren, der har de samme fordele og ulemper, som nævnt ovenfor.Telekonverteren påvirker den maksimale blænde

F.eks. når objektivbilledet forstørres, reduceres den effektive objektivblænde.

  • En 1.4x telekonverter bringer en en-stop reduktion i blænden.
  • En 2x telekonverter bringer en to-stop reduktion i blænden.

 

Så hvis du bruger en 1.4x konverter på et objektiv på 150-600mm f/4, bliver den til en 210-840mm f/5.6.

Dette betyder, at telekonverteren fungerer bedst med objektiver, der varigt har en stor blænde.


Når alt dette er nævnt, er der også mange fordele i at bruge en telekonverter. F.eks. kan du komme tættere på de vilde dyr i naturen uden at forstyrre dem, og du kan med nyere kameraer få nogle fantastiske gode billeder ved at bruge en telekonverter og samtidig udvide din samling af objektiver, så de kan bruges til flere formål.

Personligt mener jeg, at telekonverteren er et fantastisk værktøj, hvis man ser bort fra de tidligere nævnte ulemper. I de fleste tilfælde har producenterne af de nyere udgaver af telekonvertere taget højde for de ulemper, der er i forhold til nogle af de ældre modeller, og glaskvaliteten er blevet væsentlig bedre med tiden. Derfor burde man ikke kunne mærke kvalitetsforskel på objektivet, når man bruger en telekonverter.


Læse mere om kamera filter  i artiklen

“Neutral Density Filters (ND-filter)”Del på facebook