NEUTRAL DENSITY FILTERS (ND-FILTER)Hvad er Neutral Density Filters (ND-filter)?

Neutral Density Filters (almindeligvis kaldet ND Filters) er filtre placeret foran objektiv for at reducere mængden af lys, der kommer ind i kameraet. Dette gør det muligt for fotografen at bruge en længere lukketid for at skabe bevægelse og skabe en højere dybdeskarphed.


Eksempler med ND-Filter


Forskellige typer af ND-filtre

At vælge det korrekte ND-filter til det rette formål kan være udfordrende og svært, da der er mange forskellige filtersystemer, når det kommer til ND-filtre, men her er der et par tips.

Rundt ND-filter også bedre kendt som skrue-filter.

Skrue filtre er som navnet angiver filtre, der er skruet på forsiden af en objektiv.

Fordelen ved at bruge et skruefilter er, at  mindre lys glider gennem filterets nederste og øverste kanter, hvilket betyder, at det er lettere at beregne den korrekte eksponering.

Ulempen ved dette system er, at man ikke kan sætter flere ND-filter sammen, og det kan derfor i perioder give problemer.

Kvadratiske ND-filtre

Det kvadratiske filtersystem er et helt anderledes filtersystem. Der er oftest brugt en adapter og en filterholder ud over  selve ND-filtrene.

Fordelen ved det kvadratiske filtersystem er, at man kan bruge flere filtre på samme tid og skabe en anderledes effekt i landskabs billeder.

Ulempen ved dette kvadratiske filtersystem er, at man ikke altid kan fastgøre ND-filtre i adapteren,  som derfor kan glide ud af filter- holderen.


Læse mere om kameraudstyr


Del på facebook